Edycja Dzierża
/polska/
Other urls found in this thread:
youtube.com
m.youtube.com
youtube.com
youtube.com
youtube.com
youtube.com
youtube.com
authorityresearch.com
youtube.com
youtube.com
twitter.com
>włoski
pierwszy za: jebać niemców i ruskie kurwy
Historya wszystkich dotychczasowych społeczeństw jest historyą walk klasowych.
Wolny i niewolnik, patrycyusz i plebejusz, pan i poddany, cechowy majster iczeladnik, ciemięzca iuciśniony — pozostawali wwiecznym antagonizmie, prowadząc skrycie lub jawnie ustawiczną przeciw sobie walkę dopóty, aż się ona kończyła rewolucyjnem przetworzeniem całego społeczeństwa lub też wspólną zgubą walczących klas.
Wdawnych okresach historycznych napotykamy prawie wszędzie wyraźny podział społeczeństwa narozmaite stany, które tworzą całą drabinę przeróżnych stanowisk społecznych. Wstarożytnym Rzymie widzimy patrycjuszów, rycerzy, plebejuszów, niewolników; wwiekach średnich mamy panów feudalnych, wasalów, majstrów cechowych, czeladź, poddanych, aoprócz tego wkażdym prawie ztych stanów istnieje jeszcze specjalne stopniowanie.
Zupadku feodalnego (średniowiecznego) ustroju wyrastająca współczesna społeczność mieszczańska (burżuazyjna) niezniosła antagonizmu klas. Owszem, wysunęła tylko najego miejsce nowe klasy, nowe warunki ciemięztwa, nowe formy walki społecznej.
Zawsze jednak czasy nasze — czasy panowania burżuazyi — uprościły owiele antagonizmy klas. Cała społeczność coraz wyraźniej łamie się nadwa wielkie awrogie obozy, nadwie wielkie bezpośrednio występujące do walki klasy: burżuazyę iproletaryat.
Zpoddanych średniowiecznych powstaje mieszczaństwo pierwszych miast, a zmieszczaństwa tego wyłaniają się pierwsze elementy burżuazyi. Odkrycie zaś Ameryki, opłynięcie Afryki stwarza nowe warunki dla dalszego jej powstawania. Rynek azyatycki (Indye, Chiny), kolonizacya Ameryki, handel wymienny zkoloniami, zbogacenie się wśrodki wymiany iwogóle wzrost masy towarów — przyczyniają się do niesłychanych dotychczas postępów handlu, żeglugi, przemysłu, atem samem przyspieszają rozwój rewolucyjnego żywiołu wupadającem społeczeństwie feudalnym.
chujowa edycja żbsz
Oto Feliks Krwawy, butna jego mina,
Zawadiacki wąsik już w powietrze mierzy,
Nie zdąży kacap zakończyć swych pacierzy
Gdy go śmierć zoczy, a Felek - jej przyczyna.
On wywęszy w każdej dziurze skurwysyna
Niech się zdradziecki wróg Polski bacznie strzeże
Bowiem pan Dzierżyński nienawidzi szczerze,
Gardzi takim! A zabija jak maszyna.
Felek, on marzeniem wszystkich czerwonych dam,
Frant elegancki do nieprzyzwoitości!
Każda by go chciała, on zostać chciałby sam.
Bo jednak o ojczyźnie śni, o wolności;
"Polsko miła! Ja tylko Ciebie w sercu mam
I tyś jedynym obiektem mej miłości."
dobra edycja żbsz
Ówczesny feudalny czyli cechowy system produkcyi nie był wstanie zadośćuczynić wzrastającemu zodkryciem nowych rynków popytowi (zapotrzebowaniu). Miejsce jego zajmuje rękodzielnictwo (manufaktura). Majster cechowy ustępuje miejsca średniemu stanowi przemysłowemu: podział pracy między rozmaite korporacye usunięty zostaje przez podział pracy wsamym warsztacie.
Rynki wszakże rozszerzają się ustawicznie, popyt coraz się wzmaga. Rękodzielnictwo (manufaktura) nie wystarcza mu już także. Wówczas para imaszyny rewolucyonizują przemysłową produkcyę. Rękodzielnictwo ginie wobec wielkiej industryi aprzemysłowy stan średni wobec przemysłowców milionerów, kierujących całemi armiami robotników — wobec współczesnych kapitalistów.
Wielki przemysł stwarza rynek powszechny, przygotowany już przez odkrycie Ameryki. Rynek powszechny wywołuje olbrzymi rozwój handlu, żeglugi iwogóle środków komunikacyi, aten oddziaływa znowuż na wzrost przemysłu. Oile rozwija się przemysł, handel, żegluga, koleje żelazne, otyle też wzrasta potęga burżuazyi, kapitały jej mnożą się — awszystkie klasy starego, średniowiecznego społeczeństwa ustępują pod jej naciskiem zareny dziejowej.
Widzimy zatem, że współczesna burżuazya jest produktem długiego postępowego rozwoju, iż jest ona wytworem całego szeregu przewrotów w systemie produkcyi iwymiany.
a chuj tobie kurwa germole
Każdemu ztych stopni rozwoju burżuazyi towarzyszył odpowiedni postęp polityczny. Mieszczaństwo — ów stan uciśniony przez panów feodalnych — jawi się zczasem jako zbrojna isamorządna organizacya wgminie miejskiej, tu iowdzie zaś powołuje do życia niezależną rzeczpospolitą miejską; „trzeci“ stan podatkowy monarchii za czasów rękodzielnictwa (manufaktury), staje się wmonarchii absolutnej lub stanowej przeciwwagą arystokracyi; wreszcie rozwojem wielkiego przemysłu ipowstaniem rynku powszechnego — burżuazya współczesna jako najpoważniejsza podstawa wielkich monarchij wogóle zdobywa sobie wnowożytnem państwie konstytucyjnem wyłączne panowanie polityczne. Nowożytne rządy są jedynie komitetami ustanowionymi dla kierowania społeczno-klasowymi interesami burżuazyi.
Burżuazya miała wdziejach znaczenie wysoce rewolucyjne.
Pochwyciwszy wswoje ręce władzę, zniosła do szczętu patryarchalność iidyliczność feodalizmu; poszarpawszy bezlitośnie barwną nić feodalną, która łączyła poddanych zich naturalnymi rządcami, nie pozostawiła między ludźmi żadnego innego łącznika prócz nagiego interesu, prócz pozbawionej wszelkiej czułości „płacy gotówką.“ Chłodem egoistycznego wyrachowania zmroziła święte porywy pobożnego marzycielstwa, rycerskie zapały imało-mieszczańską sentymentalność. Godność osobistą przeistoczono wwartość wymienną, azamiast mnóstwa patentami zagwarantowanych i drogo nabytych swobód proklamowano jedną tylko, obraną zwszelkiej idealności — wolność handlu. Jednem słowem, wyzyskiwanie, strojne wosłonę religijnej i politycznej iluzyi, zmienia się tu na jawne, bezwstydne, bezpośrednie — bezczelne wyzyskiwanie. Burżuazya pozbawiła świętości wszystkie dotychczas z pokornym podziwem szanowane rodzaje działalności. Lekarza, prawnika, księdza, poetę, ludzi nauki wreszcie — przeistacza ona w swoich najemnych robotników.
>giełdy
dzień sznura po was przyjdzie jako pierwszy
A moja prabacbia wyszła za niemca ale sie rozwiodła
Pytania?
a ty z tego zwiazku jestes?
To uczucie, gdy czujesz, że coś przenika w twój odbyt.
ci kacerze bluźniercy i te ich rozwody u nas panie w Galicji to by ksiądz takich ze wsi wygnał
piszesz jakby to było coś złego
ja jestem prawnukiem drugiego męża, Polaka
kolgejt spierdalaj
Czyli prawilny.
also zna ktoś tutaj rosyjski? mam spisaną historie mojej rodziny ale spisaną w języku rosyjskim i chuja rozumiem
lol Polaczek dostał używane gówno po niemieckim ubermenschu
pewnie jakby splunął to Polaczek by to chapał w mordę
suka bljać
ja znam możesz mi dać spróbuję przetłumaczyć
dobra wam powiem o dzisiejszej kompromitacji cwela
>wstaje rano t.j. 10:50
>nie chce mi sie isc na wyklad to chuj pojde na nastepny
>zastanawiam sie ktorym autobusem jechac
>wybieram wczesniejszy zeby miec jakis tam zapas czasu
>juz ta godzina, przyjezdzam, wchodze po schodach
>skonfundowany bo nie jestem pewien sali a korytarz jakis taki pusty
>wchodze do sali
>tam jeszcze jest poprzedni wyklad na ktory nie chcialo mi sie isc
ale to potem user, nie ma mnie w domu
kurde no dobra jak nie zapomnę to poszukam
a o której godzinie wkleisz
chuj nie kompromitacja rozczarowałem się
O 20 na polandzie
to były spółki z wig20
jak cala sala sie smieje łącznie z prowadzącą to już wiesz że kompromitacja
ide robić pompki
>giełda zdechła i nie rusza się
DOBIJCIE MNIE
a ostrzegałem
>graj w żydowską grę
>wygraj żydowską nagrodę
ale nuta
>żydowską nagrodę
chodzi anonowi o cyklon b?
Co miał przez to na myśli?
chodzi mi o kopa w ryja dla goja, ze był taki tępy zeby myslec, ze zarobi
>Rockefeller miał 7 przeszczepów serca
>i tak zdeh na zawał serca
WHOA ŻBSZ LMAO
ポランド おやすみ
また 明日 会おうね!
Ale "japończyk" ściągnij se jakieś nowe obrazki bo te są już nudne
ehh kurwa najbardziej mnie wkurwia to że taki bogaty ma 7 przeszczepów a biedota leży w kolejce i czeka 10 lat na przeszczep często umierając zanim się go doczeka
cyngluje mnie to że dziś nie pieniądze służą ludzkości, a ludzkość pieniądzowi
sorry...
ポーランドだ
ポー, ね?
t. zbóldupiony polaczek biedaczek
Moja tez. Opa byl nawet w pomorskiej ss
a skąd on wziął siedem serc wszystkie zdatne do przeszczepu ja się pytam
でも, ポランドのほうが かわいいもん!
ポランド~!
postuj loli
zaakceptowaliście już swoich nowych bog*w?
>ミスする
>可愛い
あそうか
chujowe (kiepskie) dziś posty
nie dam się zacipować jaszczurom
youtube.com
jakby była dobra giełda dziś i nie miałbym myśli samobójczych to byłyby lepsze posty
a tak to chce mi się zabić i nie ma weny do postowania
no spoko rozumiem
no jak zwykle zaniżasz poziom
czemu żółtek nie pisze w chińskich znaczkach tylko wszystko kaną napierdala jak dziecko
czy to ten słynny korab?
nie rozumiem desu ne
wypierdalaj dziwolągu
hmmmmmmmm ciekawe dlaczego proksiarz nie umie więcej niż dwa podstawowe alfabety dla dzidziusi no daj mi sie zastanowić chwilke hmmmmmm
ucz się języków mati to może ci dadzo
jak można nie wierzyć w Boga?
jak można nie chcieć chrześcijańskiej żonki?
jak można nie zapładniać żonki żeby dała ci wielu synów?
ale dupa piecze cwela co nie zna księżycowych run
tbw na czyde
wystarczy być kobietą zwłaszcza polską
kiedyś gierki były zajebiste nie to co teraz
KIEDYŚ TO BYŁO KURWA
dzion dzion dzion
zniszczę anime posterów
no to cho na solo kutasiarzu
dawaj na solo cwelu (frajerze)
i co teraz frajerzy
Tak sobie myślicie dlaczego ludzie z uniwersytetów z zachodu tak bardzo ciągnie do he he komunizmu? Czy to jest nastawienie "dostane gówno za darmo" czy może po prostu zachodnie uniwerki przedłużają "jebać kapitalizm!" fazę z dorastania?
>Tak sobie myślicie dlaczego ludzie z uniwersytetów z zachodu tak bardzo ciągnie do he he komunizmu? Czy to jest nastawienie "dostane gówno za darmo" czy może po prostu zachodnie uniwerki przedłużają "jebać kapitalizm!" fazę z dorastania?
bo nic o nim nie wiedzą
nie mają porównania
żadna nowość już od rewolucji francuskiej zachód wpatrywał się w ruskich jak w obrazek bo tacy "egzotyczni"
youtube.com
>Michalkiewicz pojechał robić wykład do Sosnowca
>w twojej miejscowości jeszcze nie był
ech ;_;
co ma do tego rosja ach tak zapomnialem pisowczyki wszedzie musza wpierdolic muh ruskie
>co ma do tego rosja ach tak zapomnialem pisowczyki wszedzie musza wpierdolic muh ruskie
no nie wiem, jebany kretynie. może fakt, że rosja = komunizm i jebany rak
Mieszanka powodów
>rzeczy za darmo
>estetyka
>rosjanie, więc le egzotik mem
>nie wiedzą czym komuna jest naprawdę
>pchają im złych nazistów do głów, więc komunizm jest czymś ok
>pranie mózgów
>to nie był prawdziwy komunizm! Każdy system który opierał się na zasadach komunizmu nie był prawdziwym komunizmem bo nie odniósł sukcesu! Tylko komunistyczny kraj który był by rozwinięty jest prawdziwym komunizmem a fakt że jeszcze żaden taki nie powstał od powstania komunizmy nie ma nic wspólnego z komunizmem! Nie daj się nabrać to ten jebany 1 procent! Ich wina!
po co było ładować zdrowe serduszka w takiego dziada
szkoda troszke
>le komunizm to był żydowski wynalazek !!!
no nie zesraj sie marcel XD
>komunizm
>estetyka
Proszę wybrać jedno.
authorityresearch.com
polecam przeczytać, to w kombinacji z tym co jurij bezmienow mówił daje taki właśnie efekt
piecze wykopka
>przejeb argumentami
hurrr piecze XDDD
ale zwierzęta, w polsce jak w lesie
jakimi argumentami debilu jebany pierdolenie chujeckiego i kurwalskiego to nie jest argument
Sroga kompromitacja cwela, polecam usunięcie tego posta.
Za komunizmem nie przepadam ale muzyka komunistów jest 10/10.
youtube.com
kompletna kompromitacja cwela
>chujeckiego i kurwalskiego
kto?
to
Sprzedam wam komunizm na kredyt. Tylko 3%.
To sobie 'echelon song' wyjutubuj. Ewentualnie pieśń dla Woroszyłowa bo to to samo.
to